Skupaj s partnerji iz Slovenije in tujine vam nudimo izgradnjo skoraj nič energijskih ali tudi PLUS energijskih ekoloških hiš.

 

Material prihodnosti – LES 

Les je obnovljiva surovina, ki raste na osnovi fotosinteze in porabe toplogrednega plina CO2, ki ga med rastjo odvzema iz naše atmosfere. V primeru uporabe lesa v gradnji ostane CO2 v lesu vezan in odstranjen iz zraka, ki ga dihamo. Tako z leseno gradnjo čistimo naš lastni zrak.

Gradnja z lesom varuje okolje

Gradnja z lesom porabi veliko manj energije kot klasična gradnja z opeko ali betonom ali železom. Klasična gradnja porablja velike količine neobnovljivih virov, velike količine energije, pri proizvodnji povzroča veliko CO2 izpustov. Po končani življenjski dobi zgradbe pa nastanejo velike količine okolju in človeku škodljivih odpadkov. Tako predstavlja klasična gradnja veliko obremenitev za okolje ter onesnaženje.

Les je ravno nasprotje temu, saj je obnovljiv naravni material, ki nase veže CO2 ter ne povzroča nobenih škodljivih odpadkov ne med proizvodnjo ne po koncu življenjske dobe stavbe.

Trajen

Lesene stavbe so trajne z zelo dolgo življenjsko dobo. Slednje dokazujejo številne stare lesene stavbe. Najstarejše lesene stavbe na svetu so stare preko 900 let (templji na Japonskem).

Les se odlično kombinira tudi z ostalimi materiali kot so kamen, steklo in podobni.

Varen

Graditi z lesom pomeni graditi varno. Les ima odlične nosilne in statične lastnosti, zaradi česar so lesene stavbe potresno izredno varne.

Pravilno zasnovane lesene hiše se veliko bolje odzivajo na potresne obremenitve kot zidane, saj se les zaradi svoje elastičnosti bolje odziva na tresenje tal kot beton ali opeka.

 

Moderen

Nekateri pravijo, da je gradnja z lesom brezčasna, zopet drugi ga doživljajo kot vedno znova modernega. Gradnja z lesom je torej vedno odlična izbira.

 

Odlična toplotna zaščita in izolacija

Les je zelo slab prevodnik toplote oz je odličen toplotni izolator in nudi odlično toplotno zaščito tako pozimi kot poleti.

Pozimi nudi odlično toplotno zaščito zaradi svoje toplotne izolativnosti. Z lesom je veliko lažje narediti skoraj nič energijsko hišo, ki bo porabila zelo malo energije za ogrevanje.

Les in lesni materiali zagotavljajo fazni zamik prehoda toplote več kot 12 ur. Tako je hiša odporna proti pregrevanju tudi v najbolj vročih mesecih. Z vgradnjo kakovostnih zunanjih senčil se izognemo potrebi po klimatski napravi, kar povečuje kvaliteto in ugodje bivanja ter zopet zmanjšuje stroške.

 

Več prihrankov energije

Les je gradbeni material z bogato tradicijo in sodobnimi značilnostmi, zgradbe izpolnjujejo pogoje regulacije varčevanja z energijo brez večjih težav. Skoraj 80 odstotkov vseh pasivnih ali 1,5-litrskih hiš je zgrajenih iz primarne lesene konstrukcije.

 

Kratek čas gradnje

Z lesom gradimo hitro in učinkovito. Gre za suho gradnjo, zaradi česar odpadejo dolgi časi sušenja betona in malte. Z lesom se hiša hitro zgradi ter omogoča takoj po vseljeni gradnji vselitev.

 

Zdravo bivanje in odlično počutje

Les je naravni material in nudi odlično počutje in pomirja. Les s svojimi lastnostmi ustvarja v prostoru prijetne vonje in počutje, skrbi za optimalno vlago v zraku, kar je zelo pomembno za naše dihalne poti ter zdravje, ter nudi vrhunsko počutje.

 

Vrhunska kvaliteta bivanja

Življenje v leseni skeletni hiši je prijetno in zdravo. Stene so tople. Les uravnava vlago v prostoru in daje prijeten, osvežilen vonj, ki človeka pomirja.

Kakovostni naravni materiali poleg življenja v zdravi mikro klimi omogočijo tudi izredno nizko porabo energije in s tem zelo nizke stroške.

 

Neomejene možnosti arhitekture in načrtovanja

Gradnja z lesom nudi skoraj neomejene možnosti oblikovanja in načrtovanja objektov. Les je lahek gradbeni material, a je istočasno zelo močan in nudi odlične statične lastnosti in lahko prevzema velike obremenitve.

 

Več življenjskega prostora z leseno konstrukcijo

Z nizkimi debelinami sten, ki zmanjšujejo zazidan prostor, pridobite bivalni prostor.

 

Reciklaža in krožno gospodarstvo

Les kot popolnoma naravni material lahko tudi v celoti recikliramo, brez okolju ali človeku škodljivih ostankov. Omenili smo že, da so lesene stavbe trajne in lahko zdržijo krepko preko 100 let. Ker je les obnovljiv vir materiala, zrastejo nova drevesa za nove hiše še preden obstoječe hiše postanejo neuporabne. Tako govorimo pri gradnji z lesom o krožni gradnji – krožnem gospodarstvu.

 

Ekološko

Les velja za najbolj primeren material za oblikovanje bivalnih prostorov. Ekološko gledano je material brez primerjave, dotika se naših čutov in je kot tak najbližji človeku – diha, diši, deluje, se spreminja.

Uporabljeni so ekološki, naravni, človeku prijazni materiali. To zagotavlja prijetno in zdravo klimo. Ti materiali minimalno obremenjujejo okolje, in to tako v fazah nastajanja, uporabe kot tudi po uporabi.

Pri gradnji z lesom ni škodljivih odpadkov. Poraba vode je izredno majhna.