Delovanje IR panelov

Delovanje IR panelov

Konvencionalni načini ogrevanja (centralni sistemi s konvekcijo zraka ob »radiatorjih«) segrevajo zrak, preko katerega človek začuti toploto. Ta način ima številne slabosti. Topli zrak se dviga proti stropu, ob tem dviguje prah in bakterije, povzroča prepih. Pri tem načinu segrevanja se izgublja dragocena energija.

Tako se pod stropom oblikuje draga »blazina« toplega zraka, medtem ko je pri tleh neprijetno hladno.

Klasično ogrevanje (konvekcija) izsuši zrak, vlago pa odlaga v stenah in tako ustvarja neprijetno klimo v prostoru. Zaradi tega lahko nastane tudi plesen na stenah (plesni so strupene!).

V hladnejših dnevih prihaja zaradi omenjenega tudi do bolezni dihal in alergij.

 

Čisto udobje z IR paneli

Infra rdeča toplota se v nasprotju s konvencionalnem ogrevanjem širi po prostoru s sevanjem IR nizko frekvenčnih valov. Slednji so nevidni in za prenos ne potrebujejo medija (npr zrak). Delujejo terapevtsko. Zrak pri tem ostaja miren (brez gibanja, prepihov,…) in zelo prijetno ogret. IR valovi ogrevajo človeka kakor sonce od znotraj in tako ustvarja izredno prijetno počutje. Toploto boste občutili podobno kot ob prijetno zakurjenem kaminu na drva.

Stene se segrejejo bolj kot zrak skozi katerega potujejo IR valovi. Tako vlaga iz sten prehaja v zrak v prostoru, ki se tako ne izsuši niti v najhladnejših mesecih in tako poskrbi za zdravje naših dihalnih poti. Poleg primernih valov, ki nastanejo neposredno kot posledica IR ogrevanja, nastanejo še sekundarni toplotni valovi preko sten in ostalih materialov v prostoru. Tako se počutite zelo prijetno od glave do pet, ker iz vseh smeri prostora do vas prihajajo prijetni toplotni valovi tako k nogam kot h glavi in celotnemu telesu. Kot dodatni pozitivni efekt pri IR ogrevanju je preprečitev nastanek plesni na stenah.

IR ogrevanje predstavlja velik prihranek pri stroških ogrevanja.